Over ons

Red Brabants mooiste boerderij

Arja wil haar woonstee behouden voor toekomstige generaties als levend museum. Arja zet zich al 21 jaar in voor het behoud van dit waardevol rijksmonument. Door meerdere tegenslagen en een lekkend dak staan de plannen onder water. Helaas krijgt Marja geen subsidie voor de reparatie van het dak. Zelf heeft ze al een groot deel van het benodigde geld bij elkaar gespaard maar ze komt nog steeds € 116.000 tekort. 

 In 1991 kocht ze haar boerderij uit het midden van de achttiende eeuw. De boerderij is van het dwarsdeeltype met een rieten wolfdak. Een pareltje dat in 1980 de beschermde status kreeg als rijksmonument. De woonboerderij is in gebruik als woning waarvan de woonkamer gebruikt wordt als minitheater. Hier treedt ze op als Marie van de Middelhaai met liedjes en verhalen in Brabants dialect. Door de weeks komen scholieren langs om te beleven hoe Brabanders vroeger leefden zonder elektriciteit, internet en stromend water.

Kraaienplaag

Vorig jaar het noodlot toe. Het rieten dak haalt de geplande vijftig jaar niet. Een zwerm kraaien stortte zich op het droge riet op zoek naar insecten. Honderden snavels maken van het dak een vergiet. Noodreparaties en opstoppingen volgen, maar het oordeel van de rietdekker is duidelijk. Een nieuw rietendak van 50.000 euro is nodig om de Mooiste Brabantse Boerderij te behouden. Zwarte golfplaten over de rieten kap is de enig haalbare oplossing als er geen geld vrij komt.

Tekort

Marja heeft nu nog een tekort van € 16.000 om het rieten dak helemaal te kunnen vernieuwen en worstelt met een duivels dilemma. Ze kan kiezen uit twee slechte opties: ofwel met het beschikbare geld alleen het woongedeelte geheel voorzien van een nieuw rieten dak om kortsluiting en brand te voorkomen; maar het stalgedeelte blijft dan lekken en verrotten. Ofwel kan ze met het beschikbare geld slechts een kwart van het woongedeelte voorzien van een nieuw rieten dak en de rest van het lekkende rieten dak bedekken met zwarte golfplaten om het lekvrij te krijgen. De Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB) is Marja nu te hulp geschoten om haar van dit duivels dilemma te bevrijden. Golfplaten op Brabants mooiste boerderij, dat mag niet gebeuren! De gehele boerderij moet een nieuw rieten dak krijgen. Dat kan door de ontbrekende € 16.000,- met ons allen bij elkaar te leggen. Daarom is SdBB gestart met deze crowdfunding actie.

Help de Brabants mooiste boerderij redden

Jij kunt ons steunen en er mede voor zorgen dat de boerderij behouden blijft. Via deze crowdfundingactie is het heel eenvoudig een donatie te doen. En je kunt ons helpen door de pagina te delen, bijvoorbeeld via Facebook, met je familie, vrienden en collega’s. Vraag ook hen deze actie te steunen. Elk bedrag is welkom. Samen kunnen we Marja helpen en Brabants mooiste boerderij behoeden voor een golfplaten dak. Hartelijk dank alvast voor je steun!

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>