Waarom dakisolatie aanbrengen?

Dakisolatie kan noodzakelijk zijn voor huizen die voor 1976 in Nederland zijn gebouwd. Vanaf dat moment is de isolatie wettelijk verplicht gesteld voor nieuwbouwwoningen. Vlaanderen heeft nog strengere regels. Vanaf 2015 is een geïsoleerd dak verplicht en vanaf 2020 mag een woning zonder dakisolatie niet meer verhuurd worden. Maar los van de wettelijke regels zijn er nog vele anderen redenen om te kiezen voor deze rendabele isolatievorm. De belangrijkste reden is, is dat een woning zonder geïsoleerd dak tot 30% van zijn warmte via het dak zal verliezen! Hierdoor zullen de stookkosten onnodig hoog zijn waardoor er tot honderden euro’s per jaar extra kosten zullen zijn. Maar er zijn meer goede redenen om te besluiten om het dak te isoleren. Lees daarom snel verder en kijk, nadat je dit artikel hebt gelezen, ook naar nog meer nuttige informatie over dakisolatie.

Wat zijn de voordelen van dakisolatie?

Een goed geïsoleerd dak geeft direct extra voordelen. Dat zijn:

  • De woning krijgt een beter energielabel waardoor de waarde van het huis zal stijgen.
  • Het wooncomfort gaat omhoog. In de zomer blijft het langer koel, in de winter is het langer warm in huis.
  • Isolatie kan vochtproblemen zoals schimmel en condens oplossen.
  • Het milieu is gebaat bij minder CO2 uitstoot doordat er minder gestookt zal worden.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Er zijn voor het dak isoleren diverse mogelijkheden en materialen die ieder hun voor- en nadelen hebben. De meest gebruikte soorten zijn;

  • Het is gemakkelijk in gebruik, goedkoop, brandwerend, maar zal bij contact met de huid irritaties geven.
  • Steenwol heeft de eigenschappen van glaswol en isoleert tevens geluid. Verkrijgbaar in rollen of platen.
  • EPS isolatie door piepschuim platen
  • PUR hardschuimplaten
  • Isolatiematerialen van milieuvriendelijke grondstoffen. Denk aan vlas, houtvezel, wol, cellulose of kurk

Kies voor een hoge Rc-waarde

Alle isolatiematerialen hebben een Rc-waarde. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de isolatie. Zo is een Rc-waarde van 4 of hoger zeker goed, maar wil je echt goede resultaten, dan zijn waarden tussen de 6 en 10 zeker aan te raden. De wettelijke minimumwaarde is 1.3. Deze waarde is zo laag dat het positieve effect zeker betwistbaar is. Nieuwbouwwoningen hebben sinds 2012 een Minimum Rc-waarde van 3.5.

Hoe snel is de klus uitgevoerd?

Een dak isoleren is geen moeilijke klus. Eenieder die zelf timmert kan de klus uitvoeren. Er zal in de regel een frame worden gebouwd waarachter het isolatiemateriaal stevig zal worden aangebracht. Indien er met twee personen wordt gewerkt zal een standaard formaat dak binnen een dag van isolatie zijn voorzien. Hierna zal de isolatie vaak worden afgewerkt door bijvoorbeeld gipsplaten of kant-en-klare agnes platen. Wil je nog meer informatie over het isoleren van het dak? Bekijk dan de video waarin wordt uitgelegd waarom een geïsoleerd dak voordelen biedt.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>